V meste už bude premávať väčšina autobusov MHD na ekologický pohon

03.12.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 3. decembra (TASR) - Banská Bystrica sa stáva mestom s najekologickejšou mestskou hromadnou dopravou na Slovensku. Spoločnosť SAD Zvolen, ktorá MHD v meste pod Urpínom prevádzkuje, doplnila dnes vozový park o 14 nových nízkopodlažných vozidiel Irisbus Citelis, ktoré jazdia na stlačený zemný plyn.

"Ide už o tretiu časť autobusov, ktorú sa nám podarilo zrealizovať za pomoci eurofondov," povedal pre TASR vedúci dopravného úseku SAD Zvolen Marek Modranský. Prvú časť tvorilo 15 plynových autobusov, ktoré zaradili do prevádzky pred tromi rokmi a pred rokom začalo v banskobystrickej MHD premávať aj 19 nových trolejbusov. Z celkového počtu 70 vozidiel MHD je ekologických už 48. Vedenie SAD počíta, že v najbližších rokoch vymení za nové aj ďalšie autobusy, čím klesne ich priemerný vek pod dva roky.

Autobusy, ktoré dnes popoludní slávnostne odovzdali do užívania za prítomnosti dopravcu, primátora mesta Banská Bystrica Petra Gogolu, zástupcov Dopravného podniku mesta Banská Bystrica a výrobcu autobusov, budú nasadené na úseky, kde jazdili vôbec najvyťaženejšie linky MHD. "Budú to predovšetkým linky zo Sásovej v smere do mesta, s prepojením až do Radvane," uviedol Modranský.

Na nové autobusy prispela Európska únia 95 percentami ich nákupnej ceny, čo bolo dohromady 5,5 milióna eur. "Ak by sme spočítali všetky tri projekty, pri ktorých bolo mesto Banská Bystrica v spolupráci s dopravcami úspešné, tak sme ušetrili celkom 17 miliónov eur," dodal dopravca.

"Projekty ekologizácie znamenajú pre Banskú Bystricu nielen skvalitnenie vozidlového parku a vyšší komfort pre cestujúcich, ale najmä zlepšenie ovzdušia v meste a okolí. Výsledkom je aj významná finančná úspora v rozpočte samosprávy," konštatoval primátor mesta.

Spoločnosť SAD Zvolen vykonáva verejnú autobusovú dopravu na takmer 70 percentách územia Banskobystrického kraja. Vozidlový park tvorí až 550 autobusov, ktoré najazdia ročne 30 miliónov km. Autobusy s ekologickým pohonom na zemný plyn prevádzkuje v mestách Banská Bystrica, Zvolen (25 kusov) a v prímestskej doprave v okolí týchto miest v počte do 40 vozidiel.
 

Vyberte región